top of page

MATER ART COMMUNITY ÉS UN ESPAI DE DEBAT, REFLEXIÓ I EXPERIMENTACIÓ, ÉS UNA RECERCA A TRAVÉS DE LA PRÀCTICA SOBRE L’ESTAT DE LA QÜESTIÓ DE LES RELACIONS LABORALS I LA MATERNITAT EN ECOSISTEMES DE PRÀCTIQUES ARTÍSTIQUES I CREATIVES.

 

ALHORA, ÉS UNA ACCIÓ QUE APUNTA A LA INNOVACIÓ, EN CLAU FEMINISTA, EN LES POLÍTIQUES CULTURALS, LABORALS I ECONÒMIQUES AMB IMPACTE SOCIOCULTURAL POSITIU, POSANT LA VIDA AL CENTRE.

L'acció més visible és Mater Art, una residència artística en un espai compartit, un lloc pràctic i dinàmic, amb ambient infantil i laboral, amb cura professional de les filles, així com amb suport logístic i econòmic. Un projecte de transformació dels espais físics i mentals de treball. Un model pioner de residència artística amb cura infantil (0-5), públic i gratuït, que busca un equilibri perfecte entre la conciliació familiar i el desenvolupament professional, per a partir d’aquí pensar nous models de sostenibilitat. 

La seva primera edició va ser un pilot l’any 2021 a Fabra i Coats: Fabra i Coats: Fàbrica de Creació (Barcelona) con el apoyo de Oficina de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Han col·laborat i participat en aquest projecte: Duae Collective (Barcelona)The Good Good (Barcelona), Prohibit No Tocar (Barcelona), Institut de Cultura de Barcelona, Luis Guerra (BAU, Barcelona), Art Stories (Madrid), Createctura (Madrid), Everything is Connected (Itàlia), Louisa Penfold (Harvard University, EEUU),  Remida Bologna Terre d’Acqua (Bolònia, Itàlia), 

[PROGRAMA DE RESIDÈNCIA ARTÍSTICA AMB CURA INFANTIL]

Mater Art Community busca també visibilitzar la situació de desigualtat professional que viuen les dones amb càrregues familiars respecte dels homes. Busca pal·liar, a través d’establir aliances i de pràctiques col·laboratives, el “terra enganxós” en què es troben actualment moltes professionals en el món de les arts creatives i el treball cultural. I voldria fer-ho extensible a la resta de sectors, col·locant el debat a l’agenda pública.

El 2022 tindrà lloc a Hangar, com a lloc de residència, amb la col·laboració de La Escocesa i La Central del Circ, tots ells espais de creació artística. El 2022 també es dissenyaran, de forma col·laborativa, unes jornades obertes a La Capella, on poder compartir experiències i idees: on fer comunitat.

El procés de recerca es remunta a l’any 2017 a partir del manifest que Duae Collective (Luna Coppola y Silvia Campidelli) posen en circulació: Yes, Of Course, We Are Mothers, amb més de 2000 firmants de tot el món, un cop sobre la taula per la discriminació de gènere en els ecosistemes creatius, com en qualsevol altre ecosistema, i l’aïllament en què les mares es veuen relegades en els primers anys de criança, estancant les seves carreres per les exigències del sistema, i moltes vegades abandonant-les. 

 

Mater Art Community s’erigeix com a un moviment que ha iniciat un autèntic camí d’intercanvis i aliances entre dones, artistes i treballadores de la cultura, dissenyadores, arquitectes, creatives, pedagogues, del territori local (Barcelona), nacional i internacional, i ha posat en marxa un debat seriós sobre la criança i el món de la cultura en totes les seves dimensions.

[COM VA COMENÇAR TOT]

bottom of page